Naturlig Mat – Kost & Hälsa

fredag 18 januari 2013

Atopiska eksem del II


Som jag har berättat tidigare har vår fina dotter problem med atopiska eksem, särskilt vintertid. I julas försvann de mirakulöst... vi misstänkte kosten, att det var frånvaron av den stora mängden kolhydrater i maten som var boven i dramat - det var nämligen den enda skillnaden vi gjort.


Väl tillbaks på förskolan efter jul så tog det bara tre dagar, tre! Innan eksemen började krypa sig på igen. Efter drygt en vecka var nästan alla eksem tillbaks även över bålen och benen. Ledsamt.


Veckan som gått har vi haft besök av herr kräksjuka, Ylva har varit hemma en vecka nu och gissa vad... de atopiska eksemen är nästintill helt borta igen, med ett litet undantag vid en handled.


Gemensam nämnare - kosten


Kan det vara något annat? Skeptiker ifrågasätter och försvarar det höga kolhydratintaget som är helt onaturligt för oss. Jag ser då inget annat samband, miljön har vi ju bytt förut utan påverkan, maten är enda skillnaden.


Uppföljningen blir nu att ta det i steg, plocka bort gluten är en väg att gå på förskolan. Glutenfria produkter innehåller ofta lika mycket kolhydrater som de vanligare alternativen men gluten i sig är en bov och inflammationsskapare så det är värt ett försök.


Fortsättning följer...





Sonens frukostmacka, LCHF-bröd med bregott, hårdkokt ägg och majonäs - bra skit!



.

5 kommentarer:

  1. Åh söta lilla Ylva det skär i hjärtat;( Hoppas det funkar med glutefri kost eller att det helt enkelt går att beställa lågkolhydratskost i skolan (fast det lär nog dröja några år tyvärr)

    Pussa söta från mig
    Kram

    SvaraRadera
  2. Inte kul det där, vet hur det är genom de egna barnen. Bättre nu när de blivit äldre i alla fall. Skönt det! Själv äter jag glutenfritt på jobbet, men jag har aldrig fått positivt på något blodprovstest, men det visar sig självt att jag t ex inte klarar av en pastarätt eller annan glutenbomb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste ju inte få positivt på testerna för att vara intolerant, som jag skrev i ovan inlägg... ingen människa kan bryta ner gluten helt och det orsakar inflammatoriska processer i tarmen bl a.. tar sig ut i blodet och skapar oreda på andra ställen i kroppen - ingen behöver gluten helt enkelt... gluten från vete som är så förädlat är inget för oss, gluten från råg är snällare eftersom den varianten inte är lika förändrad från ursprunget men kan likväl ge upphov till samma effekter...

      Radera
  3. Hej
    Vad intressant att läsa om eksemet och kosten, hoppas ni får bukt på det. Tänk på att brödet från Carbzone innehåller gluten om det är så att ni ska utesluta det

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är både intressant och ledsamt, just för att kanske inte kan få bukt med det utan att det får som för många växa bort med åldern.

      Jo, vi vet att brödet innehåller gluten, från vete dessutom. Dock har vi inte märkt av att hon reagerar på den lilla mängden, men tack för omtanken!

      Radera