Det verkar iallafall vara det som många tror -
att man inte äter några kolhydrater, att man frossar i fett och kött. Alla äter ägg och bacon till frukost.
Ibland händer det att jag träffar, både inom familjen och i diverse kretsar på såväl jobbet som i det sociala, människor som har en aggressiv inställning till det här valet av kosthållning.
Man möts ibland av en dimridå av ovilja att veta vad det här är -
för man VET ju - man VET att man inte äter kolhydrater och att det är något
fel -
för man ska ju kunna unna sig, äta allt men inte alltid... ja nu var vi där igen.
Man har förmodligen bildat sig en uppfattning av vad som stått på löpsedlar, eller hört av vänners misslyckanden såväl som misslyckanden med den nya kosthållningen. Man är rädd om sitt fika och sitt lördagsgodis - aldrig får man ju se det igen, eller?
Ja då går ridån ner... vill inte veta.
Sen finns det lika många nyfikna och intresserade men de är ju av ett annat kapitel och inställning.
Äter man inga kolhydrater om man äter naturlig mat? För kolhydrater är ju det mest naturliga -
det har vi ju "alltid" ätit? Jo man äter kolhydrater - men man är noga med valet av kolhydrater. Man väljer naturliga kolhydrater och sen anpassar man mängderna efter sitt liv. Tränar man mycket, behöver man gå upp i vikt, ner i vikt? Har man en grundsjukdom eller vill man bara må bättre.
Kolhydratnivån individanpassas helt enkelt men hålls generellt låg och framförallt gör man aktiva val av just kolhydrater, bara för att vi växt upp med socker eller pasta betyder inte det att det är naturligt för kroppen.
Fettfrossa? Nej, inget kan vara mer fel,
men man har inte tallriksdietens fettskräck, man äter och mättas av naturliga fetter och gör man det blir det inte några stora mängder.
Proteinet då? Miljöbovar i köttindustrin? Inget kan vara mer fel! Äter man naturlig mat gör man i första hand ekologiska eller allra helst biodynamiska val om det finns möjlighet.
Man väljer köttet medvetet, precis som med alla varor man har möjlighet till. Sen äter vi inte mer kött än de vanliga tallriksdietarna - proportionen ser likadan ut.
Vad är det då man egentligen inte äter?
Jo - socker och säd. Enklare än så kan det faktiskt inte bli - och om man ändå äter detta någon gång är det inte hela världen -
det viktiga är att kroppen inte drivs av glukos.
Vart vill jag komma.... Jo våga lyssna, våga SE vad det här är - kroppsvänlig mat.
Plättar & Mjölk.... en av barnens favoriter. Givetvis blir det ingen sylt till - de älskar färska som frysta bär och varför ska jag ge dem det sockrade alternativet när de älskar det naturliga?
.