Naturlig Mat – Kost & Hälsa

torsdag 14 februari 2013

Uppmaning!



Man får tycka vad man vill om Jonas Colting men det här, det är tamejtusan det bästa jag läst på länge!


Jag vill uppmana ALLA att ta sig tid att läsa hans inlägg som jag stolt ställer mig bakom vartenda ord han uttrycker.






Bild lånad från http://coltingblogg.com/about/


.

10 kommentarer:

  1. väldigt fin och inspirerande blogg du har! Du skriver om så bra grejer! Kramar :)

    SvaraRadera
  2. Jag ska läsa så fort 10% av mina hjärnceller har vaknat, brukar tycka om hans krönikor (han skriver bland annat i Runners World). Jag läste faktiskt hans bok "Jag vill ju bara se bra ut naken" för några veckor sedan. Mycket i den boken är klokt, men jag fick fan en allergisk reaktion av alla särskrivningar. En korrekturläsning hade varit på sin plats ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anders drog hem hans nakna kokbok för några veckor sedan... jag är som du - allergisk mot särskrivningar!!

      Ja du kommer gilla inlägget...

      Radera
  3. Hej!
    Tycker det är roligt och intressant att du för en öppen diskussion om mat och dieter, och att du är engagerad.
    Jag har bara en fundering. Tror du skrev något om att din kost inte innehåller mer animaliska produkter eller har mer påverkan på miljön. Men med vad ersätter du energin från säd,potatis, frukt osv om inte med animaliska eller växthusodlade/långväga transporterade grönsaker? Och är inte rotsaker naturligt och klimatsmart att äta? Kan man äta LCHF som vegetarian? Bara lite nyfiken...;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, man väljer i allra första hand både grönsaker och kött/fågel/fisk som är ekologiska - det är viktigt om man har möjlighet.

      Sen är inte proteindelen på tallriken större än hos tallriksdieten, där är vi av samma uppfattning gällande mängd, skillnaden är dock återigen att man strävar efter så ekologiskt som möjligt.

      Säden, sockret ersätts med fett. Fettet mättar och gör totalvolymen på tallriken mindre men mer energität. Därför blir det inte "mer" på tallriken av lchf även om man tar bort säd/socker och byter det mot mer fett.

      LCHF som vegetarian skulle jag säga är en omöjlighet - grejjen med den här kosthållningen är att man äter just animalier och animaliskt fett.

      Frukt och mellisar ersätter man inte - man äter inte så många gånger per dag som tallriksdieten av den anledningen att man är mätt och inte behöver äta för att hålla blodsockret i schack - det är automatiskt i sin ordning.

      Kram

      Radera
    2. Tack för svaret! :)

      Radera
  4. Hanna nu kanske jag är lite bakom flötet, men det är en sak jag funderat på.

    Låt säga att du äter cittonkyckling med en god broccoliröra och vinäger.

    Det jag inte förstår är vad du tillsätter. För ta som tallriksmodellen, en del av den innehåller ju faktiskt grönsaker.

    Jag äter då kycklingen på en del, broccoliröran med vinägern på en del, plus kanske ris. Jag äter ju allt du äter, PLUS riset.

    Så vad är det egentligen du tillsätter som jag inte har på min tallrik?

    För vi äter ju broccoliröran båda två. Förstår du hur jag menar? Är det att din del av broccoliröran är större?

    För annars så drar man ju snarare bort bara.

    Jag hade förstått om du tillsatt en bit kyckling ist för mitt ris. Men det gör man ju inte, vad jag fattat det som? Rent generellt så borde man då få i sig mindre kalorier av lchf, eftersom det är mer kalorier i riset än i din större del av broccolin. Är det verkligen bra?


    Och så har jag tänkt på kolhydraterna. Du sa till mig att det inte fanns bra och dåliga kolhydrater. Utan att en kolhydrat är samma kolhydrat, vad den än är i. Att kolhydraten i sig inte var annorlunda eller bättre om den är i en godisbit eller grönsak. En kolhydrat är en kolhydrat.

    Du sa att det handlade om själva mängden. Att äter jag en påse godis så får jag sammanlagt i mig MER kolhydrater än i en tallrik broccoli. Men att kolhydraten i sig inte är förändrad ett dugg.

    Så rent hypotetiskt, så finns det ju inga bra eller dåliga kolhydrater. För en kolhydrat i sig är socker, sa du. Kolhydraten i broccolin är ju egentligen inte annorlunda, men man får i sig mindre.

    Så egentligen, enligt den tesen som du sa, så handlar det ju snarare om det sammanlagda kolhydratintaget, än själva föremålen.



    Och en sak till jag tänkte på. Många som är överviktiga och kör på mindre kolhydrater än tallriksmodellen brukar gå ner i vikt. Rent generellt så handlar det ju om kalorier in och kalorier ut. Så det borde ju också betyda att de får i sig mindre kalorier av lchf än av kolhydraterna/tallriksmodellen?

    Så en normalviktig människa borde ju då också få i sig mindre kalorier av lchf än av tallriksmodellen. Förstår du mitt tänk?

    Kram Soma

    SvaraRadera
  5. Förlåt om jag ställer konstiga frågor. Är inte menat som kritik, utan försöker bara få ihop bilden! Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soma sötisen... det finns inga konstiga frågor och jag tar det inte alls som kritik, bara roligt!!


      För att enkelt sammanfatta det så tar man bort säd och socker, det ersätter man med Fett. På det sättet blir volymen mindre på tallriken MEN istället energitätare.

      Att räkna kcal är egentligen stört omöjligt MEN du har en klar poäng i att energiintaget måste vara i nivå med energiförbrukningen. Men att räkna blir komplext då det är oerhört många faktorer som påverkar vår ämnesomsättning.

      Ja en kolhydrat är en kolhydrat - helt sant! Därför äter vi inte de livsmedel som är så täta på just kolhydraterna, men helt undan dem kommer man inte och det behöver man inte heller. Det viktiga är att hålla en låg nivå av dem, en anpassat låg nivå.

      Sen är det ju inte så enkelt att säga att alla kolisar är lika exakt för det är de ju inte. Det är skillnad på fruktos, glukos, galaktos, laktor osv osv... Slutresultatet är detsamma men de har olika "vägar" i kroppsprocessen... MEN räknar man kcal är alla kolhydrater lika... man generaliserar för att förenkla...


      Många som går ner i vikt med lågkolhydratkost äter sammantaget mindre än tidigare, för att de äter energitätare mat. Vissa får i sig mindre om man skulle räkna kcal - men det är ju som sagt ett väldigt luddigt begrepp. Det är ju inte så enkelt att man kan jämföra med att äta 2000 kcal fett vs 2000 kcal kolhydrater ....


      Hoppas jag kunde förklara mig någorlunda... Annars får du fråga på mer!! Inga frågor är fel!!

      Varma kramar

      Radera