Naturlig Mat – Kost & Hälsa

tisdag 19 mars 2013

I all sin enkelhet - Foodporn!



Alltså, ibland hinner man inte - ibland orkar man inte


Idag är en sådan dag. Ett paket lammfärs visste jag fanns i kylen. Sen trodde jag en himla massa, men det var som sagt tro och de varor jag önskade fanns var mer döda än levande.



Nödlösningsmat fick det bli





Väl värt att testa och funkar perfa när man har brått!


500g lammfärs
2 vitlöksklyftor
smör
spiskummin, flingsalt/örtsalt, timjan, gurkmeja
 1 knippe ångkokt broccoli
2 st tärnade tomater
1 litet pkt riven ost


Över förväntan faktiskt



Låt Smaka!


.

8 kommentarer:

  1. Hej!
    Det låter och ser väldigt gott ut även om jag nog serverat nån pasta till ;)

    Vill bara delge dig mina upplevelser under de senaste dagarna då det gäller kost. Observera att jag absolut inte raljerar över någon!

    Iaf i lördags var jag på konferens och med var en god vän/kollega som helhjärtat anammat LCHF (fast jag tycker detta verkar direkt osunt och extremt). Vi anlände tidigt på morgonen och vid kaffet slängde hon frallan samt paprikan och åt ost och smör samt en gurkskiva. När jag frågade om hon verkligen inte skulle äta mer så svarade hon att hon hade "druckit sin frukost hemma" dvs MCB (och ja Hanna jag vet att du absolut inte förespråkar denna). Under lunchen skällde hon på mig att jag åt potatis till fiskgrytan eftersom "vad trodde jag det gjorde med mitt blodsocker?". Hon pillade även bort grönsakerna. Vid eftermiddagsfikat drack hon enbart kaffe med grädde.
    Denna väninna är en störtskön tjej men jag oroar mig alltmer över dessa konvent hon deltar i. Vill också påpeka att hon gör detta i syfte att gå ned i vikt utan att behöva.

    I söndags var jag hemma hos en väninna som nyligen fått diabetes typ 2. Hon är adopterad från Asien(om det nu har med saken att göra men kanske-där är ju matvanorna som bekant ganska annorlunda gentemot här) och har under åren fått en kraftig övervikt främst pga medicinering mot psykisk ohälsa. De kostråd hon fått var tätt mellan måltiderna, MASSOR med grönsaker och rotfrukter, pasta ris o potatis och magert kött och magra mejeriprodukter. Ingen tvekan om att hon behöver ned i vikt.

    Hälsade i går tills idag på min syster som är liten och smal och som är vegeterian sedan tonåren (idag i 35-årsåldern) men har börjat äta fisk och skaldjur igen. Hon lagar och äter mycket av detta men också mycket grönsaker (främst ovan jord) och alltid med tillbehör ris/pasta/nudlar bröd. Allt lagas med lätta mejeriprodukter. Alltid väldigt gott men jag gillar ju riktig grädde i maten ;)

    Så till ett par kvinnor i 50-årsåldern som satt bakom mig på tåget igår och pratade sig varma om rawfood. Tidigare hade de försökt sig på paleokost men rawfood va tydligen grejen. Har försökt läsa på om dessa två metoder men det va rätt rörigt måste jag säga-mycket var väldigt självmotsägande.

    På tåget hem sprang jag på en kollega man i 55-årsåldern och som äter allt men älskar godis och fikabröd och som struntar helt i vad han äter. Däremot är han sedan 35 år nykterist eftersom han anser att allt inmundigande av alkoholhaltiga drycker är extremt skadligt för hälsan.

    Ikväll är jag själv med mina barn och vi äter tacos med krydda på påse, vetetortillas, sås på cremefraiche 34 %, ost, bönor, nachochips, gurka, ananas o majs. Jag dricker dessutom öl till.
    När jag summerar de senaste dagarna inser jag att alla (inklusive du tror jag) skulle tycka att det vi äter är helt uppåtväggarna till sammansättning.

    Lite snurrig efter alla dagars olika matvanor ;)

    Kramar Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha WOW vilken helg!!
      ¨
      Jag lånar två av dina händelser i ett inlägg, hoppas det är OK då jag vill ge tydliga och utförliga svar på dem.


      Min sammanfattning av dina upplevelser - folk är så ätstörda att de tar det för normalt! Friska ätstörda. Enda sunda verkar vara DU i det här fallet - fine att varken majs, nachos eller öl hör till "nyttigheter" men samtidigt tror jag heller inte det är en vana att frossa i dagligen = inget att lägga större bry vid.


      Kram

      Radera
  2. Ja det är intressant var mycket "fast food" det finns inom LCHF :-) Saker behöver absolut inte ta längre tid egentligen. Och håller mer om att LCHF är både dyrare och inte dyrare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Endast fantasin sätter gränser :)

      Jo som sagt är ju det enskilda livsmedlet dyrare men slutsummasummarum blir ingen större skillnad :)

      Kram

      Radera
  3. Verkar himla gott, men... känner liksom... saknar ni ingenting till detta? Svaret blir nog nej =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. haha du har så rätt, NEJ är svaret. Har man vant sig av med "ovanan" att äta säddelen till så är det inte värre än att sluta röka. Nej vi saknar alltså inte det där andra till eftersom vi har annat till :)

      Kram

      Radera
  4. Mums! :)

    Tänkte bara fråga, när började ni med lågkolhydratkost? Tog ni det stegvis eller bytte ni allt på en och samma gång? Varför just det? Hur pass strikta är ni? Äter ni typ morötter och äpplen, eller är det helt uteslutet? Äter ni frukost, lunch och middag eller hur äter ni? Läste i någon bok att någon bara brukade äta en ost och smör rulle till lunch, och det lät på något vis så absurt... hur kan det vara hälsosamt med en ostrulle med hyvlat smör i liksom? Det går ju emot allt vad man är uppvuxen med... Hur ser en klassisk matdag ut för er? Vilka produkter har du alltid hemma för så kallad akutmatlagning? Säger era barn någonting om er kosthållning? Hur mycket berättar ni för dem?

    Hehe, många frågor, men men, frågar man ingenting får man heller ingenting veta!

    Tack för en underbart inspirerande blogg med riktig må bra feeling!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarar på dina frågor i ett inlägg senare!! Jättekul, tack!!!

      Radera