Naturlig Mat – Kost & Hälsa

måndag 25 mars 2013

Bytt är Bytt kommer Aldrig igen..



TRE av mina favoriter har fått ge vika ur mitt sortiment. TRE favoriter som jag inte tidigare velat eller tänkt tanken på att byta. Men, bytt bytt....








Winborgs äppelcider vinäger byts mot Kung Markattas - då denna är opastöriserad, ej filtrerad, ekologisk och KRAV-märkt. Minst lika god dessutom.





Diskmedel och andra städmedel byts ut mot miljövänligare Såpa - det blir minst lika rent och skonsammare för både händer och miljö.




Vanligt vin byts mot Fairtrade vin - just nu är jag på jakt efter ett vin som både är Fairtrademärkt, ekologiskt och samtidigt gott. Fairview smakar prima och kan rekommenderas. Vi är ju så noga med våra vindruvor, för vem äter dem när vi vet att de oekologiska är dränkta i över 70 olika bekämpningsmedel som inte går att tvätta bort, inte ens skala bort då de har trängt in i hela druvan. Varför inte då vara lika noga med vinet.




Listan kan göras lång på alla byten. När det kommer till maten och kylskåpet kan listan göras ändlös känns det som och enbart till det bättre. Att äta kroppsvänligt, lyssna på kroppen och kunskapen, utan att lägga ett samvete över maten och ätandet är underbart och spännande.


Mat är viktigt och att bara äta det som erbjuds utan att tänka för att man är bekväm är okunskap, lathet eller en ren ovilja - ett eget val. Att äta allt men inte alltid i det utbud och den sammansättning av komponenter som erbjuds idag är ett lotteri med hälsan som insats där producenter och profitörer står som vinnare i slutändan.


Kommentarer som "Om det hade varit farligt hade det inte fått säljas" (den här har jag fått höra om margarin)... Då kan man ju alltid kontra med - Får man sälja cigaretter trots att man vet om alla uppenbara hälsorisker och isådanafall varför? 



För att någon tjänar på människors okunskap, lathet eller ovilja att förändra. Alla kan inte göra allt, kunna allt.


Men man kan ha en vilja.





.

3 kommentarer:

  1. BRA VAL!
    Ju mer som köpt ekologiskt, rättvisemärkt och kravmärkt, desto mer minskar marknaden för resten!

    Jag undrar lite, för ett tag sedan la du ut en bild på kosttillskott. Hur ställer du dig till det? Vilka tillskott tar du och din man, och era barn? Varför? Några att rekommendera?

    Tack för en fin blogg!

    SvaraRadera
  2. Jag tar mer än gärna emot fler tips på ekologiska GODA viner! Är med i en mat-och vi provarklubb (inte illa pinkat av någon med ätstörning ;) ) och de ekologiska viner vi hittills provat har inte riktigt fallit bra ut. Smaken är olika, men jag tar gärna emot förslag. Kanske skulle prova att tillverka eget vin? Då kan man tala om ekologiskt OCH närproducerat :)
    Maaria

    SvaraRadera