Naturlig Mat – Kost & Hälsa

söndag 19 maj 2013

Syra-Bas Balans


Ju mer man grottar ner sig i näring och hälsa ju knäppare blir man nog... som det är suktar jag ju som ni vet efter nässlor och river i alla gödselhögar jag kan hitta, de trivs där verkar det som.


Inte nog med det... Vi med vår västerländska kost (läs socker, kolhydrater och fel fetter) försurar våra kroppar. Läste en bra liknelse - Likna våra kroppar vid våra sjöar! Vi består ju till största delen av vatten och vad gör vi med våra sjöar i dagsläget? De är försurade och kalkas, naturen kalkas men vad händer med det viktigaste vi har, våra kroppar - kalkar du?

Jag gjorde en bentäthetsmätning för ett år sedan, de trodde mitt skelett skulle vara urkalkat och dåligt på grund av åratal av sjukdom och leverne utan kolhydrater men med mer fetter och tidvis kalorirestriktion på gott och ont. Hur var det med skelettet - de har inte sett bättre! Däremot funderar jag på att kalka ytterligare oavsett. Why?


PH-balansen


En sur kropp ber om sjukdom och ohälsa. En sur miljö är mumma för infektion, inflammation och diverse ohälsa. Cancer. En kost bestående av stora delar socker är surgörande - de dolda sockerarterna som pasta, ris, potatis är tillsammans med raffinerat socker och felaktiga fetter riktiga bovar.

Får kroppen inte rätt värden, rätt PH, så snor den kalket från kroppen i sig, från skelettet bland annat - leder till urkalkning och skört skelett och vem vill ha det? Vid försurning så binds det mer skit i bindväven och det nämnde jag i sista inlägget gällande nässlor som basar.


... att basa kroppen, att balansera är något vi måste jobba med! Särskilt vi som är uppväxta med västerländsk kost och ser bröd, pasta, potatis och ris som något naturligt att vara största delen av vår kost.


Hur basar man då kroppen, ja förutom nässlorna då...

- Undvik kaffe, svart te, alkohol och kolsyrade drycker (kolsyrat vatten är 20ggr surare än vårt dricksvatten)

- Undvik stress, ångest och negativa känslor - de surar!

- Ät rikligt med kål! Kålgrönsaker som broccoli, vitkål, brysselkål mm... även gröna grönsaker som spenat, groddar och frukter som avocado mfl...

- Sur mat basar! Citron och vinäger rules!!


Detta är bara några enkla tips! Det finns massor om man googlar! Men basa kroppen, sträva efter att hålla en balans är jätteviktigt för helhetshälsan. Så ät mat som Basar kroppen, tillsätt kalk!



Mjölksyrade grönsaker is the shit! Ska prova göra egna och kommer dela recept framöver!



Fy fasen vad gött med osminkade dagar, här är den nakna sanningen - fasader är inte alls min grej!


.

4 kommentarer:

  1. Hej, först: tack för en bra blogg med många kloka åsikter även om jag inte alltid håller med. jag tycker du till skillnad från många andra bloggar är väldigt bra på att ta kritik och svarar sakligt istället för att ta det som ett personligt påhopp. :)

    den här frågan kanske får mig att framstå som en idiot men om kroppen är försurad hur kan då sura livsmedel vara bra? som sagt kanske en dum fråga men man kan ju inte kunna allt, haha ;)

    SvaraRadera
  2. Hej och TACK! Jag tycker att det är jätteviktigt att kunna TA just kritik, hur ska man annars utvecklas om man hela tiden utmålar sig själv som bäst och får sina läsare att känna sig lägre... Nej det är inte jag och olika åsikter är utvecklande dessutom <3

    Din fråga får dig inte det minsta att framgå som en idiot! Det ÄR verkligen lurigt för hjärnan men det är som så att naturligt sura livsmedel Basar kroppen. Dessa tillsammans med gröna grönsaker, alger, chlorella, rotfrukter, nässlor m fl.

    Nej man definitivt inte kunna allt och ju mer man kan om något ju mer inser man hur fruktansvärt lite man kan dessutom ;)

    Kram <3

    SvaraRadera
  3. Bra inställning kring bloggläsare och deras synpunkter/åsikter!

    SvaraRadera
  4. Hej, och tack för ett bra inlägg!
    På www.smartamaten.se kan man ladda ned en gratis pH-guide, med listor (på svenska) över basiska, neutrala och sura livsmedel.
    Välkommen dit!
    Varma hälningar Åsa

    SvaraRadera