Naturlig Mat – Kost & Hälsa

torsdag 26 juni 2014

Kolhydrater vs Socker


Vad är VAD?

Väldigt ofta när man pratar kost med patienter, vänner, bekanta eller nära o kära så har de allra flesta god kunskap att just socker inte är direkt hälsosamt. Man har ett hum om att socker faktiskt är skadligt. Men sen kommer den stora biten - VAD är då socker?

Förvånansvärt många anser faktiskt att de inte äter socker - för de äter inte godis så ofta, eller alls. Godis, sylt, vita sockerbitar DET har alla koll på att det ÄR just socker. Men om jag skulle säga såhär;

Vi byter lite namn på makronutrienterna... FETT  PROTEIN  KOLHYDRATER
-
  FETT  PROTEIN  SOCKER


För just så ÄR det. Det blir så mycket lättare att greppa då, om hur mycket socker man faktiskt äter, eller vad gemene man tycker sig veta vad socker är. Hur många startar inte dagen med några fullkornsmackor, en skål havregrynsgröt eller musli. Pastan till middagen... jag kan hålla på i evighet men skuldbelägga är inte det jag är ute efter.

Kunskap. Vad är vad. Sen är det klart skillnader när man går ner i detaljer och man får inte glömma personen bakom tallriken. Det egna valet måste respekteras men min åsikt är både när det gäller kosten som i politiken - Ge människor kunskapen och ge dem sedan det fria valet att välja själva och ta sina egna beslut.


Idag fick mina barn höra "Man blir tjock av smör"... en tyvärr oskyldig men ack så illa kommentar av okunskap. Det handlar här inte om "läror"... Det är så mycket större än så. Jag väljer som jag sagt innan att ge mina barn kunskap och självförtroende, annars kommer det åsikter från andra håll - som detta. Ingen blir fet av fett - Fett löser Fett.

Kombon Fett/Socker - Den är det farliga. Det har vetenskapen visat om och om igen och om man nu inte bryr sig om vetenskapen som dessutom kan vara svårtolkad så se verkligheten. Vart i naturen, i naturlig form finns denna kombination, fett och socker?

Måste jag säga att mina kloka barn responderade den dumma kommentaren med
 "Jag tror inte på dig!"


.

2 kommentarer:

 1. Kul att du bloggar igen! :) Försöker lära mina barn om just detta med fett vs socker. Amy har hajjat det nu "Mamma sånt där Lätta o Becel är inte bra. Det ska vara smör :)Även om vi inte utesluter kolhydrater på något vis. Jag gör det ibland när jag känner för det och vet att min mage mår bättre av det.
  Har dragit ner på dom i veckan då magen var i uppror efter en ab-kur och det fungerar.
  Ser ju på jobbet patienter som missat mycket. Diabetiker som undviker fett och mumsar i sig massvis med vitt bröd bla hm /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att man faktiskt måste lära barnen detta viktiga... "allt men inte alltid"-principen fungerar inte i det samhälle som finns idag, tyvärr.

   Jodu, de stackars diabetikerna får kämpa. Vi bor ju numer granne med endokrin/diabetes... "säg inte till patienterna att de ska undvika något livsmedel utan lär dem anpassa insulindosen" är vad som sägs bakom dörrarna.... jag blir gråtfärdig!

   Jag tror inte alla måste dra ner så mycket på KH, det är individuellt, att svartmåla en makronutrient är ett självmord tror jag. Att äta mer naturligt, tänka efter och låta det ta tid däremot...

   Poängen med det här inlägget var och är att många inte inser att kolhydrater och socker ÄR samma sak i sin slutprodukt. Man tror att man äter "nyttigt" genom att ta bort det vita sockret, det självklara... men sen mumsar man bröd, gröt, pasta osv osv till höger och vänster... säger ju inte att det är FEL, mer att man ska vara uppmärksam på vad som är vad :)

   Jag tror att du A skulle vara grymt gynnad av en strikt ketogen kost (med tanke på ja du vet vad)... åtminstone en period...

   Pöss på dig!

   Radera