Naturlig Mat – Kost & Hälsa

fredag 11 juli 2014

Fördomar


Hur man än väljer att leva sitt liv kommer det finnas fördomar och missuppfattningar runt omkring. Människor som tror sig veta precis allt och vars åsikter är starka. Sånt är livet. Väljer man dessutom att gå en väg som inte alla andra valt, gå emot strömmen eller göra något helt nytt då kan man absolut förvänta sig att fördomar och åsikterna kommer hagla.


Att välja bort gluten, ja dottern är glutenkänslig så det gör valet allt enklare, och att begränsa intaget av socker och raffinerad föda är oerhört provocerande konstigt nog. Är man dessutom öppen, ärlig och tydlig med sina barn om vad som är gott för hälsan och vad som inte är retar än mer. Barn som inte får snaska är det tydligen synd om. Iallafall om de inte får snaska ofta och regelbundet.


Jag skulle vilja tydliggöra en sak, bara för att man väljer en väg betyder inte att man är satt i korsett


Gluten väljs helt och hållet bort när familjen är samlad - en familjemedlem reagerar starkt på gluten och det vore respektlöst annars. Att vi inte har något behov av gluten gör inte valet svårare. Dagens gluten är ju en fråga för sig.

Socker. Barnen äter godis ibland, men inte regelbundet. Det bjuds ofta på glass/bakat på förskola/skola och vi har inte satt några restriktioner där - för vår familj är ju inte sockerintaget en vana utan en ovana. Det händer att vi själva köper glass/godis men vi försöker göra bra val, ekologiskt och helst fairtrade. Ibland blir det vanlig skit men återigen - en ovana ingen vana.

Kolhydrater. En lågkolhydratskost innebär INTE att man är rädd för kolhydrater eller bannlyser dem. Man anpassar efter person och liv. Personligen, även om jag själv äter en lågkolhydratskost, är jag övertygad om att det finns människor som kan äta mycket kolhydrater utan att ta skada - man får se till sammanhangen och totalen - nutrition är inte enkelt och inte enkelsidigt. Det enda som jag tycker är viktigt när det gäller val av kolhydrater är att välja naturliga sådana, där ingår inte varken raffinerat socker eller mjölprodukter - att man gör avsteg och äter detta vid enstaka tillfälle kommer inte göra någon långsiktig skada på en frisk individ. Mat i vilken form som ska aldrig innebära skuld eller skam - kunskap är något helt annat.


Kroppen är fantastisk - glöm aldrig det! Men man kan aldrig utnyttja den hur länge som helst och att tro att man kan kompensera en dålig kost med motion är dumt. En smal kropp är inte per automatik frisk. Håll isär sammanhangen och se helheten. Gör ditt val. 


SummaSummarum... Man gör sina egna val - det är Respekt! Fördomar är allt annat än det. Det är inte synd om barn som inte matas med socker och gluten regelbundet. Det är ingen uppoffring att göra medvetna val. En vald väg är ingen korsett.
.

1 kommentar:

 1. Hej min vän!
  Kul att du är åter i bloggvärlden med din kraft och engagemang. Jag är övertygad om att du gör det som är bäst för dig och dina nära och det har jag full respekt för. Jag vet att du är väldigt klok, smart och omtänksam så att du skulle göra något som du tror att någon i din närhet far illa av tror jag inte. Att respektera andra människors val, åsikter, likheter och olikheter är grundläggande för att alla ska kunna göra kloka val för sig och sina nära.
  Hoppas du har en bra sommar och att du nu får tid att vila och hämta ny kraft.
  Lev väl och må bäst.
  Kram Jota

  SvaraRadera