Naturlig Mat – Kost & Hälsa

torsdag 30 maj 2013

En dag händer det!!!



Once in a life time!


Från hösten 2013 är jaq en del av MF-teamet, en MF-lärare! JAG??


Jag kommer hålla i delar av distanskursens webinars till Kostrådgivare LCHF/Paleo - så anmäl er NU!








Fatta frånvaron igår när Jonas ringde och bekräftade - en dröm har blivit verklighet!


Imorgon ska jag och maken vara barnfria, svärmor är fin och tar de små underbara monstren. Vi kommer handla deli på nya saluhallen, ta med en flaska vin ut på långprommis. Dela tid, dela rum och dela luft. Inte bli avbrutna, inte störda och inte konfronterade. Dela säng utan knän som slår emot ryggen.




Med detta vill jag önska er en fantastisk helg - Ät bra och Må bra!



.





tisdag 28 maj 2013

D-vitamin & Solskyddskräm


Använder Ni solskyddskräm? Använder ni det på era barn?


Frågar ni mig är detta verkligen något man ska undvika om man kan, självklart inte om man åker på en tillfällig resa när huden är ovan, men om våren, sommaren i Sverige när man har möjligheter att tillvänja långsamt, när man kan ha långärmat på barnen och när man har påverkan att fördröja solandet totalt sett.


Visste ni att om man använder SPF 8 så reducerar man D-vitamin upptaget med 85% och använder man högre faktor blockas upptaget med 100% !!!  Galet! Att solskyddsfaktor i sig innehåller en mängd gifter som är direkt skadliga och cancerogena är ett ämne för sig men att det hindrar kroppens naturliga funktioner såpass är verkligen tänkvärt!


Vad är och vad gör då D-vitamin?


D-vitamin syntetiseras via huden, produceras med hjälp av kolesterol bl a. 50-80% intas via maten vi äter - viktigt med andra ord.

D-vitamin är super för benbildning och skyddar skelettet och våra tänder.

D-vitamin har ett positivt skydd på blodtryck, hjärt-/kärlåkommor och lindrar depressioner!

D-vitamin är en viktig del av vår ämnesomsättning, via såväl sköldkörten som bisköldkörtlar.

D-vitamin reglerar blodets koagulation och skyddar mot stroke - rädda hjärnan!

D-vitamin är leverskyddande!

mm mm mm


Vi som bor norrut har ett större behov av D-vitamin, jag skulle säga att vi faktiskt behöver tillskott året runt. Är man dessutom mörkhyad så stiger behovet med 6gg jämfört med oss blekfisar. Ju äldre vi blir desto viktigare blir tillskott då kroppen får svårare att tillverka just detta. Stress är en riktig bov även här!


Det finns massor med risker med brister, såsom flertal cancerformer, MS, IBS, depressioner, hjärtsjukdomar, PCOS, diabetes, ämnesomsättningsstörningar mm mm mm...



Så hur gör NI... solkräm eller ej, D-vitamintillskott eller litar ni på att kosten tillhandahåller behovet? Vet ni skillnad mellan rekommenderat dagligt intag (RDI) och optimalt dagligt intag (ODI)?




Min lillplutta är mer känslig för solen än min son, han blir brun direkt medans hon blir röd. Hon får tunnt långärmat och protesterar inte, hon är naken eller exponerar stora delar hud tidig timma och sen timma istället för mitt på dagen. Ingen faktor what so ever.



.

måndag 27 maj 2013

Kålsoppa LCHF


Åhh jag fullständigt älskar soppor! Barnen likaså - tacksamt nog. Måndagar är lika med fotbollsträning för ungarna och då måste jag vara uträknad in i det minsta. Måndagar är med andra ord Långkok! Perfekt att maten lagar sig själv medans man är iväg och klar i tid tills man är hemma igen utan att anstränga sig.


Ikväll blev det Kålsoppa med fläsklägg, ett underskattat billigt kött. En näringstät soppa eftersom benet kokar med, ett paleorecept utan mejerier, en soppa som basar och läker samtidigt som den mättar.






Här är mitt improviserade recept:

Fläsklägg med ben (märgen är en stor källa av näring!)
2 små färska vitkålshuvuden
2 morötter
1/2 purjolök
4 buljongtärningar (tog vad jag hade, en kött och 3 grönsak)
Några vitpepparkorn
Havssalt
Maggie (en krydda som finns i "invandrarbutiker" och är baserad på libbsticka)
3L vatten

Koka ihop allt i dryga 2h, ta ut köttet och bena av, skär upp och lägg tillbaks... tvätta håret på ungarna och ät!


Låt Smaka!

.

torsdag 23 maj 2013

Kycklinggryta Paleo/LCHF


Mejerifritt är inte alltid fel även om jag saknar ostar något enormt! Vi hade utvecklingsdagar på sjukhuset idag, det brukar sällan vara det roligaste men idag var det faktiskt helt ok. Plus i kanten för att sjukhuset tog hänsyn till oss som äter lågkolhydratskost! Det serverades som vanligt men på eftermiddagen hade det inhandlats glass (lowcarb och full av stevia men tanken tanken!), serverades ostar och grönsaker som ersättare till den sliskiga tårtan. Det går åt rätt håll!!


Väl hemma och utslagen, två underbara vildar och allmänt matt serveras en kycklinggryta - eller soppa som barnen kallade den. Hur god och enkel som helst!





Jag är dålig på recept eftersom jag aldrig eller väldigt sällan lagar/håller mig till något. Lagar efter huvud och kylskåp. Men så här är det på ett ungefär;


Champinjoner
Vitlök
Lök
Purjolök

Fräs inhop i kokosolja/smör

Kycklingfiléer
Gurkmeja
Örtsalt
Chilipeppar
Tamari (en slags soya/sås från Renée Voltaire)

Vänd ihop tills kycklingen fått en vit yta

Kokosgrädde
Strimlade bambuskott
Pressad färsk lime

Koka någon minut men inte för länge, räcker att kycklingen är genomkokt så den inte blir torr...


Låt smaka!


.

onsdag 22 maj 2013

Kär på nytt!!!


Alltså, ibland ramlar man över godsaker som man inte kan annat än älska. Alla har vi våra böjelser och näringsläran är tydligen min. Den här boken grottar - läs Gottar - jag mig i just nu och den är helt jäkla fantastisk, en orgasm för vetlustan!!






Nya utmaningar väntar, till hösten kommer jag ÄNTLIGEN att kunna börja träna igen. Jag har fått in rutin i mitt nya liv och jag har hittat ett koncept som passar mig. Jag är ingen lagmänniska, jag är för dominant för det. Styrketräning älskar jag!!! Har tränat det mycket i mina dagar men nu är det åratal sedan - vad hände med tiden? Minst 3 pass/vecka, tider mellan 20-30 minuter och högintensivt är det som kommer gälla. Jag längtar!


Jag vill maximera min hälsa. Jag vill bygga min klena överkropp. Jag vill öka min energi och min ork. Periodisk fasta är grymt men slutklämmen kommer bli träningen. Hemmaträning är skittråkig och svårmotiverad.




Ikväll blev det lax, tomat och mozzarellasallad (plockade tyvärr bort mozzan) och kålsallad för att basa!




.

tisdag 21 maj 2013

Soppatorsk


Jag älskar ÄLSKAR soppa, soppor i alla de former och varianter! Har man superbrått är spenatsoppa som stod på kvällens meny en guldgruva. Att det dessutom är supernyttigt ur flertal aspekter är bara att tacka och ta emot för.





Eftersom jag har Candida som de flesta som fått antibiotika någongång, ätit en kost som skapat läckande tarm mm mm så behöver jag läka just min tarm. 

Detta gör jag genom att utesluta mejerier, öka på kokosoljan och räcker inte detta så kommer jag få ta tillskott av kaprylsyra. Detta under en period tills spottesterna visar bättre resultat. Nyfiken på Candida och spottest? Isåfall tar jag det i ett senare inlägg.


Soppan har ingen grädde i sig som den brukar utan jag tillsatte istället mer spenat, en skvätt kokosgrädde och redde med en äggula istället. Reda med äggula är kalas när man gör såser men jag kan lova att jag inte kommer reda spenatsoppa med det igen. Det är svårt att få den helt äggvitefri och som ni ser, äggviteprickar som förvisso inte är fel på något vis utom mer när det kommer till det visuella.

Äter min soppa klassiskt med ägghalvor

måndag 20 maj 2013

Styrka, Periodisk fasta och LCHF


Ja kanske inte fysiskt tyvärr- är det något jag längtar efter och verkligen hade behövt är det just styrketräning. Jag har styrketränat hårt och mycket tidigare men det var då det som momo hade sagt. Nu räcker inte tiden till och den som säger att det handlar om prioritering får en rak höger.


Men jag är stark som människa, som kvinna och som mamma - som Hanna. Att välja att gå en annan väg än den stora massan ifrågasätts alltid med skepticism. Även om LCHF numer är ett bekant begrepp är det fortfarande väldigt missuppfattat. Fettfrossa, Förbud och Vikthysteri är väl tre ord man direkt kopplar till denna heta bokstavskombo.


Fettfrossa - Nej, vi är bara inte livrädda för fett och har fattat grejjen med blodfetter och intag av fett.

Förbud - Socker och Säd är rent ohälsosamt, varför inte förbjuda eller tillåta det lika mycket eller lite som cigg och alkohol. Det här är en kunskapsfråga och mycket vana och inställning. Man kramar lätt sin drog.

Vikthysteri - synd, vikten är en bonus för de överviktiga men det här är i första hand en hälsoaspekt där vikten är en liten pusselbit för en del, upp som ner.



Skitsamma... inne på vecka sex eller nåt av periodisk veckofasta. Känns kanon!! Det här kommer att bli ett stående koncept och vill jag rucka på det så gör jag det, något tvång är det ju knappast. Eftersom jag tar barnen ensam veckovis så köper jag mig energi på det här viset. Det är mer jobb än man kan tro att vara ensam och jag kan inte föreställa mig de som är ensamma på heltid - jag höjer min hatt av respekt!



Ha en fin kväll finisar! Själv har jag en liten klump kvar i bröstet när jag vinkade av maken ikväll, men den försvinner, den stärker och den bygger mig som människa då jag tvingas till min spets. 




.

söndag 19 maj 2013

Syra-Bas Balans


Ju mer man grottar ner sig i näring och hälsa ju knäppare blir man nog... som det är suktar jag ju som ni vet efter nässlor och river i alla gödselhögar jag kan hitta, de trivs där verkar det som.


Inte nog med det... Vi med vår västerländska kost (läs socker, kolhydrater och fel fetter) försurar våra kroppar. Läste en bra liknelse - Likna våra kroppar vid våra sjöar! Vi består ju till största delen av vatten och vad gör vi med våra sjöar i dagsläget? De är försurade och kalkas, naturen kalkas men vad händer med det viktigaste vi har, våra kroppar - kalkar du?

Jag gjorde en bentäthetsmätning för ett år sedan, de trodde mitt skelett skulle vara urkalkat och dåligt på grund av åratal av sjukdom och leverne utan kolhydrater men med mer fetter och tidvis kalorirestriktion på gott och ont. Hur var det med skelettet - de har inte sett bättre! Däremot funderar jag på att kalka ytterligare oavsett. Why?


PH-balansen


En sur kropp ber om sjukdom och ohälsa. En sur miljö är mumma för infektion, inflammation och diverse ohälsa. Cancer. En kost bestående av stora delar socker är surgörande - de dolda sockerarterna som pasta, ris, potatis är tillsammans med raffinerat socker och felaktiga fetter riktiga bovar.

Får kroppen inte rätt värden, rätt PH, så snor den kalket från kroppen i sig, från skelettet bland annat - leder till urkalkning och skört skelett och vem vill ha det? Vid försurning så binds det mer skit i bindväven och det nämnde jag i sista inlägget gällande nässlor som basar.


... att basa kroppen, att balansera är något vi måste jobba med! Särskilt vi som är uppväxta med västerländsk kost och ser bröd, pasta, potatis och ris som något naturligt att vara största delen av vår kost.


Hur basar man då kroppen, ja förutom nässlorna då...

- Undvik kaffe, svart te, alkohol och kolsyrade drycker (kolsyrat vatten är 20ggr surare än vårt dricksvatten)

- Undvik stress, ångest och negativa känslor - de surar!

- Ät rikligt med kål! Kålgrönsaker som broccoli, vitkål, brysselkål mm... även gröna grönsaker som spenat, groddar och frukter som avocado mfl...

- Sur mat basar! Citron och vinäger rules!!


Detta är bara några enkla tips! Det finns massor om man googlar! Men basa kroppen, sträva efter att hålla en balans är jätteviktigt för helhetshälsan. Så ät mat som Basar kroppen, tillsätt kalk!



Mjölksyrade grönsaker is the shit! Ska prova göra egna och kommer dela recept framöver!



Fy fasen vad gött med osminkade dagar, här är den nakna sanningen - fasader är inte alls min grej!


.

lördag 18 maj 2013

Nässlor och Näring


Att äta LCHF är mer holistiskt än vad jag från allra första början kunde ana. Det är ett tänk som inbegriper hela hälsan. Det liv vi lever och hur vi lever. Allra helst skulle man ta ett steg tillbaks och faktiskt stanna upp den utveckling vi har idag som enbart bygger på konsumtion. Det som i slutändan undergräver oss.


Iallafall. Nässlor har jag gott om i min trädgård. I flera år har jag tänkt laga soppa på de små rackarna men det har inte blivit av, latmasken i mig. I år tog jag hjälp av barnen och tog tag i saken iallafall - men någon soppa blir det inte. För att maximera effekten hos nässlorna kommer de torkas och malas till ett pulver. Ett pulver som kan användas i och till det mesta sedan.



De flesta vet att nässlor är nyttiga men inte varför?


Nässlorna är en av de mineralrikaste och näringstätaste medicinalväxter vi har, de innehåller över 70 olika näringsämnen!

Nässelpulver är otroligt basgörande för kroppen - detta är bra då de flesta av oss är försurade. Den basgörande effekten drar ur urinsyra ur bindväven, skräp som inte ska vara där. Detta är av värde mot eksem och diverse hudåkommor bland annat, dessutom ger just detta blodrengörande effekter som är bra för våra inre organ.

Nässlan anses vara blodstillande, vilket är positivt för oss kvinnor med rikliga blödningar och som bonus ska det lindra smärtor vid dessa tillfällen. Varför har jag inte tagit reda på detta tidigare!

Nässlor är starka antioxidanter! Rika på C-vitamin, järn, klorofyll!! 

De är en guldgruva mot inflammationer på grund av sina oxidativa effekter, immunförsvaret sägs stärkas och även sköldkörteln, som är ett styrande organ när det gäller vår ämnesomsättning, boostas och stabiliseras upp.



Att äta näringstät mat är viktigt men inte allt för lätt med det utbud som finns idag.

Frukt och grönt som fraktats långväga och har förlorat ca 70% av sina näringsämnen de senaste 30 åren. Odlad fisk, lax som förlorat ca 50% av sitt naturliga Omega-3 innehåll. Det vita mjölet och dess produkter som är i stort sett tomma på näringsämnen. Socker och snask. Ja vad finns det mest av i affären? Det näringstäta eller det söta och näringsfattiga? Råvaror som är onaturligt uppdrivna och spannmålsmatade och därmed en lägra näringstäthet, sämre.






Näringsguldgruva på tork!



Annat som kommer komma framåt sommaren... Rödbetor, gulbetor, polkabetor, morötter, blandad sallad, spenat, rädisor, sockerärtor, spritärtor och vitlöken som redan tittat upp!


.

torsdag 16 maj 2013

Periodisk Fasta - Livsomställning och mycket att göra


En välförtjänt bloggpaus kallar jag det, undrar om det ens är någon kvar vid det här laget. Men jag hoppas nu vara åter på bloggbanan igen.


Vad är det då som har hänt? 


Jo mitt liv har förändrats rätt rejält de senaste månaderna, jag är ensam med barnen veckovis och har därmed fullt upp med stort hus, trädgård och just de små knattarna. Sen tar jag varje ledig stund jag har att läsa, läsa och åter läsa. Mer och mer näringslära, mer hormoner och mer av allt på djupet. En spännande sak har hänt men inget är helt klart så jag återkommer när allt är klart.


Kroppen är fantastiskt spännande och det är både intressant och skrämmande hur mycket vi faktiskt kan påverka vår hälsa, såväl inre som yttre, med just maten. Allt cirkulerar runt mage och tarm och givetvis dessa fantastiska hormoner brukar jag numera säga. Att stoppa huvudet i sanden och bara tugga  - det går inte för mig. Jag är nyfiken på vad, hur och konsekvenser. Inte bara skrapa på ytan.



Periodisk fasta. Intermittent fasta. Det har jag och några av mina kollegor provat på under några veckor nu. Själv kör jag strikt måndag till fredag och så blir det mer utspritt på helgerna. Vad ÄR då periodisk fasta?


Fasta är inte svält för det första, kroppen går in i svält först efter 36h och därför brukar man lägga fastan på mellan 16-36 timmar för att få ut maximal effekt. Vaddå effekt? Av att inte äta? Effekten som jag är ute efter, förutom att det givetvis för mig är oerhört praktiskt, är att öka den anabola effekten - den uppbyggande. Det är när vi är i vila, när vi fastar som kroppen byggs upp.

Tillväxthormoner ökar vilket leder till bättre muskeluppbyggnad, förbättrat immunförsvar och bromsar åldrandet bland annat. 

Antalet fria tillväxtfaktorer, särskilt IgF-1 (insuline-like growth factor) minskar - detta är bra för vävnadsreparation och läkning bland annat.

Minskar oxidativ stress genom att minska antalet fria radikaler - återigen läkning och fokus på reparation.

Och så vidare......


Personligen lägger jag min fasta vardagsvis, mest för att det är mysigt att sitta och äta långfrukost med hela familjen på plats på helgerna. Sen har jag gjort den klassiska varianten, 16-timmarsmodellen som innebär att jag äter mellan ca 12-20:00 och fastar däremellan med enbart vatten och te.


Förr om tiderna när jag fastade av helt fel orsak än idag, så mådde jag dåligt och tyvärr gick ju den sjuka sidan loss på detta, som en belöning. Idag är tänket något helt annat och jag mår tvärtom kanonbra under min fasta. Givetvis är det grundkosten, att jag är på fettdrift och inte kräver kolhydrater för att få energi och ork. Att fasta är alltså inget att rekommendera för någon som har ätstörda tankar på något vis, någon som inte är fullt frisk och fri från sin ätstörning bör undvika detta är något jag vill betona.


De effekter jag har fått av fastan är att jag har stressat av rejält. Mer kraft, ork och energi på eftermiddagarna när hem och barn kräver så. Mer skärpt och alert. Sen har det onda i sidan, som ännu inte är klart utrett, minskat. Om detta är av fastan det återstår att se men nåt är det.


En reminder bara - bara för att man fastar betyder per automatik inte att man äter mindre, om man inte önskar så. Man fördelar bara maten på andra tider.


Mer om periodisk fasta kan ni läsa om inne på Jonas Bergqvist blogg HÄR





Fastan på jobbet innebär för mig ett större vätskeintag av framförallt rent vatten, kanon för mig som ofta glömmer dricka.



Fastan bryts alltid med god mat



.